Jul
02
Filed Under (Llibres-e, RECURSOS-e) by Maria on 02-07-2018

Fa temps que podem llegir els llibres del Servei de Publicacions de la Universitat de València en la plataforma Odilo. Ara, a més, podem trobar els llibres electrònics editats en altres universitats gràcies al projecte d’intercanvi científic de REBIUN i UNE, en el que participen més de 30 universitats espanyoles, entre elles, la Universitat de València. Els nostres usuaris poden accedir a vora 6.000 llibres-e editats pels serveis de publicacions de les institucions participants.

Com a novetat, les biblioteques d’àrea del SBD han començat a comprar llibres-e que també estan disponibles per al préstec en la plataforma Odilo.

 

Alguns llibres es poden llegir en línia, en “streaming”, i altres descarregar el text complet. En qualsevol cas necessites ser membre de la Universitat de València i disposar d’un compte d’usuari actiu. A la pàgina web de la plataforma trobareu a la dreta la icona “Mi cuenta”. Feu clic en el botó “Proceder” i poseu l’usuari i contrasenya de la UV.

Aquesta plataforma permet el préstec i reserva de títols, la lectura online i la descàrrega de llibres. Existeixen diferents formes d’accedir als continguts: mitjançant la casella de cerca (cerca per títol, autor, editorial) i amb els diferents carrusels existents en la pàgina principal (novetats, més visitats, més prestats, més visitats…).

Localitzat el llibre, obriu la seua fitxa. Abans de prémer al botó “Prestar”, i sempre que el llibre tinga aquesta opció, podeu consultar la “Vista Previa”, així ens assegurem que estem realment interessats en el recurs.

Feu clic en el botó “Prestar” per a descarregar l’arxiu, el qual s’obrirà per a permetre la lectura del llibre seleccionat. Premeu el botó Descarregar (Adobe eBook) si desitgeu descarregar el títol en el PC per a poder llegir-ho sense necessitat d’estar connectat a internet. Per a poder llegir-ho d’aquesta forma en l’ordinador és necessari haver instal·lat prèviament l’aplicació d’Adobe Digital Editions

Si no desitgeu descarregar el títol al seu dispositiu i disposeu de connexió a internet, premeu el botó Visualitzar (en el navegador) per a gaudir de la lectura en streaming. Podeu personalitzar la lectura modificant l’interlineat, la grandària i tipus de lletra o el color de fons.

Els llibres els tindreu prestats durant 15 dies. Si vols tornar un llibre abans que acabe aquest temps,  pots fer-ho des de “Mi cuenta / Préstamos en línea” si ho has llegit en streaming. Si t’ho has descarregat, hauràs de tornar-lo des de l’Adobe. Ací teniu més informació sobre la devolució de títols.

Si el llibre està prestat, podeu reservar-ho i rebreu un avís al correu electrònic quan estiga disponible. Ací teniu més informació sobre les reserves.

Els llibres del Servei de Publicacions i els comprats en les nostres biblioteques els podeu trobar en el nostre catàleg Trobes i pròximament en Trobes+. Per a consultar els llibres d’altres universitats heu d’entrar en la plataforma. Si teniu algun dubte, escriviu un correu electrònic a revistas@uv.es.

 

Jun
19

A partir del dia 20 de Juny les biblioteques de la Universitat de València comencen a catalogar segons la Normativa RDA (Resource Description & Access).

RDA és una normativa de descripció bibliogràfica orientada cap al model de metadades emprades per la web semàntica, que posiciona les biblioteques dins l’escenari de les dades enllaçades amb l’objectiu de compartir dades descriptives i d’autoritat a través de la web.

Des de 2013 la Library of Congress i altres importants biblioteques nacionals han adoptat RDA com a normativa de descripció bibliogràfica. En els darrers anys, moltes biblioteques universitàries s’han anat sumant a aquest model.

La UV és conscient de la importància actual de l’intercanvi de dades i de la necessitat d’adaptar-se a la normativa internacional, raó per la qual s’ha decidit adoptar les noves pautes al llarg d’aquest 2018.

En els darrers mesos, un grup de treball ha redactat les Pautes RDA per a la UV (pel moment l’accés està restringit al personal de catalogació), basades en les elaborades pel CSUC en 2017. Inicialment, les biblioteques de Universitat de València aplicaran RDA a material textual (monografies impreses i electròniques) i en els propers mesos s’ampliarà també a altres tipus de materials (audiovisuals, mapes, fons antic, revistes…).

A més a més, dins de la comunitat SBD de l’Aula Virtual, s’ha creat una secció específica per a RDA amb enllaços a materials seleccionats, així com un fòrum específic de discussió per als catalogadors.

Des d’enguany, ha canviat la forma d’accedir a les revistes de dret d’Aranzadi i de l’editorial Wolters Kluwer, amb continguts de dret i educació. Són dues plataformes molt conegudes i utilitzades pels usuaris. Els accessos estan disponibles al nostre catàleg Trobes. 

En el cas d’Aranzadi, la plataforma de consulta és Proview. Pots accedir al llistat de revistes subscrites des d’ací. L’enllaç d’accés a la plataforma el trobaràs a la dreta dels títols (on posa “Text complet: Aranzadi revistas”) o dins del registre de cada revista. La plataforma t’identifica amb IP de la Universitat i trobaràs tot el catàleg d’Aranzadi, llibres i revistes subscrites, ordenat alfabèticament.

De l’editorial Wolter Kluwer, tenim subscrits continguts de dret i educació. Les revistes de dret es consulten a Smarteca. Aquest és l’enllaç al registre de la col·lecció. En aquest cas, la consulta del text complet requereix un registre personal. El registre es farà amb el correu electrònic de la Universitat de València  des de la pàgina principal de Smarteca. Hem elaborat una guia per ajudar-te, que pots consultar ací.

En la pàgina principal de la plataforma trobareu les revistes d’E-biblox, que també requereixen registre previ amb el correu de la Universitat de València. El procediment és el mateix que per a les revistes de Smarteca. Aquest és l’enllaç a la col·lecció d’E-biblox i el llistat de títols inclosos. Dins d’Ebiblox trobareu les revistes i llibres de pedagogia, com aquests.

Des de la plataforma de l’editorial Wolters Kluwer també tenim accés a les bases de dades subscrites per la Universitat de Valencia: Le ley, CISS Laboral i Educalex. Trobareu els accessos al menú principal, a l’epígraf “Bases de datos”.

 

Jun
13
Filed Under (Bases Dades, RECURSOS-e) by Maria on 13-06-2018 and tagged

 

 

 

 

Des d’avui fins al 5 de juliol tindrem en proves diverses bases de dades d’EBSCO. D’aquest agregador tenim subscrites algunes bases de dades, com Cinahl, Sport Discus o Abstracts in Social Gerontology, i ja coneixeu la interfície web. Les bases de dades són les següents:

 

  • Business Source Ultimate: A més d’accedir a revistes de text complet essencials, els estudiants de negocis poden aprofundir en els estudis de casos, informes econòmics dels països i perfils d’empreses, així com entrevistes amb executius i analistes
  • Education Source: ​El seu àmbit d’estudi comprén tots els nivells educatius, des de l’educació infantil fins a l’ensenyament superior i àrees especialitzades (educació multilingüe, educació per a la salut, sistemes d’avaluació, etc.)
  • Food Science Source: Dissenyada per a recolzar les necessitats d’informació de la indústria dels aliments en tots els seus nivells. Algunes de les àrees més rellevants són: Agronegocis; Ciència Alimentosa; Processament, Control, Embalatge, Transport i Innovació d’aliments; Serveis d’alimentació.
  • Dynamed Plus: Base de dades d’informació clínica basada en evidència. El seu contingut és creat per un equip internacional de metges experts en els seus respectius camps. Ells aporten la seua experiència a aquest esforç mitjançant la selecció de la millor evidència i l’adhesió a una estricta metodologia basada en l’evidència que assegura que el contingut representa una vista precisa de les proves, amb el menor potencial de conflictes d’interessos, prejudicis personals, o l’acceptació acrítica dels informes publicats.

Navega per les bases de dades i deixa’ns la teua opinió al formulari de recursos electrònics en prova.

Jun
12
Filed Under (RECURSOS-e) by Maria on 12-06-2018 and tagged

Des d’avui i fins al 31 d’agost tindrem en proves Oxford Research Encyclopedias, una col·lecció d’onze enciclopèdies temàtiques en format electrònic de l’editorial Oxford University Press, la coneguda editorial britànica. De l’OUP tenim subscrita la col·lecció de revistes, la col·lecció de diccionaris Oxford Reference Online i alguns llibres electrònics adquirits per les biblioteques.

Oxford Research Encyclopedias dóna accés a articles de descripció general redactats i revisats per parells i editats per destacats acadèmics. Els ORE cobreixen temes fonamentals i d’avantguarda amb la finalitat de desenvolupar, al llarg del temps, una base de coneixement per a les principals àrees de recerca a través de les humanitats, les ciències socials i les ciències.

Durant el període de prova tindrem accés a les següents enciclopèdies:

Oxford Research Encyclopedias: Environmental Science
Oxford Research Encyclopedias: Religion
Oxford Research Encylopedias: Encyclopedia of Social Work
Oxford Research Encyclopedias: Communication
Oxford Research Encyclopedias: Politics
Oxford Research Encyclopedias: Latin American History
Oxford Research Encylopedias: Oxford Classical Dictionary
Oxford Research Encyclopedias: Climate Science
Oxford Research Encyclopedias: Criminology & Criminal Justice
Oxford Research Encyclopedias: International Studies
Oxford Research Encyclopedias: Linguistics
Oxford Research Encyclopedias: Literature

A més, n’hi ha enciclopèdies amb contingut gratuït com Business and Management, Global Public Health o Psychology, entre altres.

Navega per la col·lecció des d’ací i deixa’ns la teua opinió al formulari de recursos electrònics en prova.

Jun
11
Filed Under (General) by cristina on 11-06-2018


El pasado día 17 de mayo tuvo lugar en un céntrico hotel de Madrid la Jornada RefWorks. La jornada se presentó como la (¿última?) reunión de usuarios de RefWorks que se lleva realizando desde hace 4 años en España. Es posible que la integración de RefWorks en Ex Libris traiga otro formato de contacto directo con los clientes como las Jornadas Expania, aunque no hay nada decidido.

Por parte de la empresa asistieron Núria Saurí, Marta Estruch y Vladimiro Cipolla además de los grandes protagonistas de la jornada: Yuval Kiselstein (VP Product Management de Ex Libris) y Todd Vaccaro (Product Manager y responsable de desarrollo de RefWorks). Como clientes asistimos 45 representantes de Universidades y 2 de Hospitales.

La primera parte estuvo centrada en la presentación de la empresa israelí (adjuntamos su presentación). El primero en hablar fue Yuval Kiselstein, que se dedicó a resaltar las ventajas del paso de RefWorks a Ex Libris dentro del grupo ProQuest. Por una parte, la integración de RefWorks en la empresa tecnológica supone un nuevo sistema de retroalimentación con sus clientes y usuarios (Ex Libris Idea Exchange), centralización de la resolución de incidencias (vía email al 24×7 HUB, el mismo buzón para cualquier producto Ex Libris), participación en el desarrollo del producto a través de expertos (Product Working Group, al que invitaba a unirse clientes españoles), actualizaciones mucho más frecuentes a partir de ahora (cada mes), nuevo portal con el material de soporte (Ex Libris Knowledge Center), reuniones internacionales de usuarios de productos Ex Libris (IGeLU, que se reúne en Praga el próximo agosto). Por otra parte, el VP Product Management de Ex Libris también nos habló del aprovechamiento de las sinergias de RefWorks con la constelación de productos Ex Libris: Alma, Primo, Summon, Leganto, CampusM. La conexión entre Summon y RefWorks ya la conocemos, pero la incorporación de RefWorks a la familia de productos Ex Libris abre las posibilidades a integraciones con otras herramientas: puso como ejemplo una idea de integración de bibliografías de RefWorks con Leganto. Yuval terminó anunciando que la finalización del RefWorks Legacy se aplaza a finales de 2019 (o hasta que los clientes se “sientan cómodos” con el Nuevo) y que ofrecerá un nuevo método para migrar instituciones enteras, al tiempo que nos preguntó sobre nuestras prioridades para que migremos.

Continuó la presentación Tood Vaccaro, que expuso la hoja de ruta del Nuevo RefWorks para el 2018. Explicó las mejoras o arreglos incluidos en las últimas releases (1-3, de febrero a abril) y lo previsto para el segundo trimestre (4-6, de mayo a julio). De estas novedades la que más alarmó al público fue la aplicación del RGPD en RefWorks y la posibilidad de que un usuario despistado borrara sin darse cuenta todas sus referencias bibliográficas al no aceptar las nuevas condiciones. La empresa tomó nota de nuestras sugerencias. Entre las novedades pusieron especial hincapié en la inminente solución de los diacríticos en la importación de referencias (por ej. desde Dialnet), tema bastante sensible para los clientes españoles, en mejorar la rapidez y consistencia en el proceso de importación, y en la integración de RefWorks de los estilos CLS, proyecto OA que patrocinan Zotero, Papers y Mendeley. Esta integración supondrá la incorporación de 8500 estilos a los ya existentes. De una manera más genérica nos presentó los temas pendientes para el segundo semestre de 2018.

Después, la Universidad de Granada (Antonio Fernández Porcel) y la Universidad de Alicante (Mario Florido Pérez) nos mostraron su experiencia como clientes de RefWorks: implementación de la nueva versión, datos de uso, formación como competencias informacionales en diferentes niveles y formatos, problemas detectados con la herramienta. Llama la atención que en ambos casos tienen usuarios utilizando la nueva versión y la legacy, con diferentes grados de uso, y que también ofrecen formación de otros gestores de referencias como Mendeley.

A pesar de estar previsto un turno de preguntas al finalizar las presentaciones, hubo diálogo constante con la empresa todo el tiempo. Surgieron muchas preguntas, se plantearon quejas o incidencias sobre el Nuevo RefWorks, y la empresa remitía constantemente a las releases más recientes o futuras previstas en la hoja de ruta, o tomaba nota para estudiar el problema. En otros casos invitaban a usar su nuevo sistema de retroalimentación con los clientes, Ex Libris Idea Exchange, para plantear o sugerir mejoras.

Después de oír a la empresa y de hablar con otros clientes, nuestra impresión final es que el Nuevo RefWorks es un producto a día de hoy inmaduro y que habrá que estar muy atentos en los próximos meses al cumplimiento de la hoja de ruta presentada. Resulta clave que el Nuevo RefWorks funcione de una manera estable y fiable para que nuestros usuarios vean útil la herramienta y se sientan seguros como para utilizarla.

Alejandro Gadea
Marita H Royo

Jun
11
Filed Under (Congressos - Cursos) by loalu on 11-06-2018

El pasado 7 de junio asistí a la conferencia sobre edición científica CRECS 2018 en Madrid. Luis Rodríguez Yunta realizó un balance de los ocho años de la edición de CRECS y de los temas que se han venido tratando: evaluación, índices de citas, indicadores de impacto, otros sistemas alternativos, responsabilidad intelectual del contenido, rigor en su investigación, análisis por sectores, herramientas de edición, gestión de revistas… Como veis, las jornadas tocan aspectos diversos y además han servido para presentar novedades y realizar reivindicaciones y propuestas.

Estas son las novedades más destacadas de CRECS 2018:

  • FECYT y la edición de revistas científicas. MªÁngeles Coslado explicó el funcionamiento del Sello de calidad FECYT y las novedades. La nueva convocatoria para el sello comenzará en septiembre, aunque las bases saldrán en breve (junio-julio). Este nuevo proceso de evaluación viene con nuevos indicadores, por lo que habrá que estar atentos a la guía de criterios. La vigencia del sello pasa de 3 a 1 año, con un procedimiento de renovación automático sin necesidad de concurrir a convocatoria.
  • Evuloción de Dialnet. Las citas como referencia de la calidad científica: las revistas de Educación. La Fundación Dialnet ha estado trabajando junto a Evaristo Jiménez (Grupo EC3) y Andoni Calderón (BUCM) en la creación de un índice de citas en Dialnet. Como sabéis, desde el abandono de In-RECS y similares, muchos han echado en falta un índice de citas que abarque las revistas españolas, de manera que se han propuesto retomar el proyecto y enganchar resultados allí donde lo dejó EC3. En esta primera fase van a trabajar solo en el área de Educación, y sobre las citas que reciben los documentos (artículos, capítulos, monografías y tesis) y los autores. Realizaron un llamamiento a editores y autores (en especial a los de ciencias jurídicas) para que cuiden los apartados de bibliografía en sus trabajos, imprescindible si se quiere indexar. A la pregunta de Emilio Delgado sobre cuánto ha costado este proyecto (tuvieron que abandonar por falta de financiación), en Dialnet afirman que ha sido coste cero: dato para recordar cuando lloren en REBIUN cuánto cuesta Dialnet. Mi opinión es que esto nos va a traer más trabajo: en cuanto los investigadores vean que se pueden recuperar citas en Dialnet, vamos a tener que empezar a meter monografías aunque sea vía ISBN y capítulos de libro, y van a empezar a salir omisiones en vaciados.
  • Publons: poniendo en valor revisiones y revisores científicos. Rafael Repiso habló sobre esta plataforma de revisores que desde que se ja ha quedado Clarivate ha experimentado una subida espectacular en número de revisores y ha sido adoptada por editoriales de prestigio.
  • Por último, no como novedad, destacaría la mesa redonda sobre bibliotecarios y editores de revistas científicas. Participaron la Inma Ribes de la UPV, Maria Boixadera de la UOC y Ana Mª Rodríguez de Ediciones Complutense. Todas trabajan con OJS y explicaron cómo colaboran con los editores para mejorar la calidad en la edición. Muy interesante el trabajo de Ediciones Complutense, que ha hecho un estupendo estudio de las revistas, llegando a eliminar 6 de su plataforma y a fusionar dos. 

El año que viene, en La Rioja. ¡Ah! Las jornadas se retransmitieron en directo, aquí tenéis las grabaciones de las sesiones de mañana y tarde.

May
28
Filed Under (Bases Dades) by Maria on 28-05-2018 and tagged

 

 

 

 

 

 

Fins al 28 de juny tindrem en proves Vlex, un portal jurídic que ofereix una àmplia col·lecció de revistes i llibres disponibles a text complet. Actualment compten amb 2.400 títols disponibles procedents de les millores editorials.

Per una millor organització, la col·lecció està dividida en cròniques jurisprudencials, concordances, cròniques legislatives, estudis doctrinals, jurisprudència i legislació comentada i monografies.

Podeu accedir a Vlex en aquest enllaç, amb les claus: nom d’usuari: uv i contrasenya: uv

Ací podeu trobar videotutorials i material formatiu del portal. Navega per la base de dades i deixa’ns l’opinió al formulari de recursos electrònics en prova.

May
18
Filed Under (RECURSOS-e) by Maria on 18-05-2018 and tagged

Des d’avui i fins al 20 de juny tindrem en proves els recursos PRIMAL i PALMS, dos productes electrònics de medicina. La Universitat de València ja disposa d’una versió de PRIMAL: la que ara ens ofereixen és una actualització, la nova plataforma de Primal Pictures i l’accés al contingut complet.

A més a més tindrem accés en proves a PALMS, un mòdul innovador d’ensenyament, aprenentatge i avaluació desenvolupat en col·laboració amb Insight Medical Technological, capdavantera en recerca en ciència cognitiva i solucions de tecnologia educativa.  Per accedir cal entrar en PRIMAL i clickar en “Perceptive Adaptive Learning Modules” amb aquestes claus d’accés.

Navega pels dos recursos des d’ací i deixa’ns la teua opinió al formulari de recursos electrònics en prova.

May
17

Hui 17 de maig inaugurarem a la Biblioteca d’Humanitats una nova exposició al Raconet amb el títol d’identitats i sexualitats.

Amb motiu de les celebracions durant els mesos de maig i juny del Dia de les famílies (15/06), el Dia contra la homofòbia (17/05) i el Dia de l’orgull gai (28/06), exposarem el fons de la biblioteca al voltant de la transsexualitat, la bisexualitat, l’homosexualitat o la Teoria queer, entre altres.

Hem organitzat esta mostra conjuntament amb el programa “diversitats” de la Universitat de València i en col·laboració amb Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals.

La bibliografia, revisada per Ruth Mestre Mestre, es pot consultar juntament amb les bibliografies d’exposicions anteriors des d’aquest enllaç

 

FireStats icon Powered by FireStats