1 bibliotecari, 1 referència

1 bibliotecari, 1 referència (de l’anglés, One Librarian, One Reference) és una campanya internacional on bibliotecaris d’arreu del món fan servir la seua expertesa per a afegir una referència bibliogràfica en un article de la Viquipèdia. La campanya forma part del projecte Bibliowikis i és promoguda per Amical Wikimedia.

Com participar:
1.- Si no en teniu, creeu-vos un compte d’usuari. Ha de ser personal, no us creeu un compte institucional de la biblioteca.
2.- Inicieu la sessió amb el vostre compte.
3.- Seleccioneu quin article voleu millorar: ja siga de temàtica local (per fomentar l’ús i difusió dels fons i arxius municipals) o de qualsevol àrea que us interesse.
4.- Escolliu amb criteri les fonts bibliogràfiques que vulgueu afegir a l’article en qüestió i assegureu-vos que teniu les dades bàsiques (autor, any, publicació, editorial, etc.).
5.- Editeu l’article i afegiu-hi la referència en qüestió amb el botó Cita de la barra d’eines. 
6.-Abans de desar la pàgina, escriviu l’etiqueta #1lib1ref al resum de modificacions, de manera que puguem resseguir automàticament la vostra participació i veure les edicions totals.

En aquest enllaç trobàreu més informació de la campanya: https://w.wiki/ufv   

ACTUALITZACIÓ: S’ha iniciat un cicle de sessions en línia . Les inscripcions estan obertes per a dos tallers, el pròxim dissabte 30 de gener i el divendres 5 de febrer.

Vols conéixer…The Times Literary Supplement?

El recurs del mes de novembre és The Times Literary Supplement.

Les biblioteques de la Universitat de València subscriuen el suplement literari del periòdic The Times.

El TLS és una revista literària setmanal publicada a Londres. Són nombrosíssims els escriptors de renom internacional que han col·laborat i col·laboren en les seves pàgines, entre ells T. S. Eliot, Henry James i Virgínia Woolf. Ha estat considerada al llarg del temps com una de les revistes de crítica literària més importants del món.

Navegar per la publicació és senzill i intuïtiu. Pots veure-ho en un minut en aquest vídeo.

 

JBI Sumari en proves

InvestigacióFins al 10 de Desembre de 2020 tindrem accés en proves al recurs JBI Sumari.

Ovid i Joanna Briggs Institute (JBI) proporcionen recursos basats en proves. Fàcils d’accedir, li faciliten la cerca i l’ús de proves per a informar-se en la presa de les decisions clíniques.

Amb JBI Sumari pot desenvolupar i dur a terme informes sobre revisions sistemàtiques de múltiples documents d’investigació. Aquest conjunt de programari integral ha sigut desenvolupat per a ajudar els usuaris a desenvolupar, dur a terme i informar sobre revisions sistemàtiques de proves relacionades amb la viabilitat, idoneïtat, significat i efectivitat de les intervencions d’atenció mèdica o activitats professionals.

Per a entrar en l’eina, cal accedir a la plataforma OVID des d’un ordinador connectat a la xarxa de la Universitat de València, i identificar-se amb un compte personal. En la part superior, des de ‘Herramientas de EBP’, s’accedeix a JBI SUMARI.

Està disponible una sessió de formació de l’eina en el següent enllaç. 

Prova el recurs i deixa’ns la teua opinió al formulari de recursos electrònics en prova.

Vols conéixer…Music Index?

El recurs del mes de octubre és la base de dades Music Index, de l’empresa Ebsco.

Les biblioteques de la Universitat de València subscriuen  11 bases de dades d’aquest proveïdor de continguts, de diferent temàtica: psicologia, ciència dels aliments, història, etc.

Music Index cobreix tots els aspectes de la música clàssica i popular. A més de les revistes a text complet, inclou ressenyes d’actuacions, així com ressenyes d’enregistraments de so i vídeos.

La cobertura temporal de la base de dades abasta des de 1964. Aquesta col·lecció cobreix tots els gèneres, des de jazz, folk, rock, blues, country, òpera i música clàssica fins a música coral i de banda, gospel i música electrònica i experimental. A més, inclou revistes dedicades a instruments musicals específics com l’òrgan, la guitarra, la concertina, la viola i la tuba.

Utilitzar la base de dades és senzill i intuïtiu. Permet realitzar filtres sobre els resultats per a afinar la cerca. Pots veure-ho en un minut en aquest vídeo.

 

 

 

 

Vols conéixer…Education Source?

El recurs del mes de setembre és la base de dades Education Source, de l’empresa Ebsco.

Les biblioteques de la Universitat de València subscriuen  11 bases de dades d’aquest proveïdor de continguts, de diferent temàtica: psicologia, ciència dels aliments, història, etc.

Education Source proporciona el text complet de 950 revistes, indexació i resums de més de 3.500, més de 530 llibres i 3.300 articles de conferències relacionats amb l’educació. La cobertura inclou tots els nivells d’educació i especialitats educatives com l’educació multilingüe o l’educació sanitària. 

Utilitzar la base de dades és senzill i intuïtiu. Permet realitzar filtres sobre els resultats per a afinar la cerca. Pots veure-ho en un minut en aquest vídeo.

 
 

 

Vols conéixer …Mirabile?

El recurs del mes de Juliol és el portal Mirabile, que conté l’oferta de recursos digitals de SISMEL (Società Internazionale per lo Studio del Medioevo Latino) i de la FEF (Fondazione Ezio Franceschini), entre ells les bases de dades CALMA i MEL.

La base de dades CALMA (Compendium Auctorum Latinorum Medii Aevi) conté fitxes bio-bibliogràfiques de cada autor entre els segles XVI i XVII, amb el cànon de les seues obres, indicacions essencials sobre els manuscrits lliurats i la bibliografia crítica de referència. Per a cada autor es proporciona un formulari que conté la bibliografia general sobre l’autor individual, la llista d’obres, incloses les de dubtosa autenticitat, indicant per a cadascuna el repertori o repertoris de referència, l’edició o edicions, els manuscrits dels ponents y els estudis específics.

MEL (Medioevo Latino. Bollettino bibliografico della cultura europea da Boezio a Erasmo – secoli VI-XV) és un butlletí que proporciona, per a la majoria de les entrades bibliogràfiques, un resum del contingut (que el distingeix d’altres bibliografies); ha estat publicat en edició en paper des del 1980 i ha esdevingut al llarg dels anys un referent per a estudiosos medievals.

 
 

 

Pràctiques d’alumnes del Màster de Patrimoni a la Biblioteca Històrica

Entre els mesos d’abril i juny hem tingut l’oportunitat de comptar a la Biblioteca Històrica amb tres alumnes del Màster Universitari en Patrimoni Cultural: Identificació, Anàlisi i Gestió fent les pràctiques que, sota l’acord marc entre el Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat de València i ADEIT-Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València, han de realitzar per a donar per acabat el màster.

A causa del confinament, vam haver d’adaptar les pràctiques que havíem proposat inicialment perquè les pogueren fer de manera virtual. Això ha suposat un repte per a tots, però considerem que el resultat ha sigut magnífic. L’experiència ha sigut molt profitosa per a la biblioteca i esperem que també ho haja sigut per als alumnes.

Han estat treballant en un dels nostres manuscrits bibliogràfics inclòs en el catàleg que us presentarem recentment, Manuscritos bibliográficos en bibliotecas de REBIUN. Es tracta de l’inventari de l’últim duc d’Osuna, Mariano Téllez Girón, 1814-1882, que va pertànyer a una de les cases nobiliàries més importants d’Espanya i que va reunir una de les més importants biblioteques particulars del seu temps.

Continuarem en aquesta línia de col·laboració amb el Màster de Patrimoni i animem, tant a alumnes com a investigadors, a acostar-se als magnífics fons que custodia la Biblioteca Històrica en les seues futures pràctiques i investigacions. Estarem encantats d’ajudar-los.

I ara us deixem la seua valoració.

Entre los fines de toda institución que gestiona patrimonio bibliográfico se encuentran la preservación del material y su difusión, de tal modo que la sociedad pueda tener acceso al conocimiento que quedó plasmado en el pasado en documentos que hoy forman parte de nuestra historia. La Biblioteca Histórica de la Universitat de València tiene como misión la identificación, descripción, protección, puesta en valor y difusión de nuestro excepcional patrimonio bibliográfico; y gracias a esa salvaguarda del preciado fondo que la biblioteca atesora, para nosotros y para las generaciones futuras, se podrá disfrutar de todos los tesoros del “inmenso mar de palabras” que es la biblioteca.

Fue a finales del año 2018 cuando se inició el proyecto de realizar un índice de manuscritos de interés bibliográfico tras una de las reuniones que periódicamente se celebran en el Grupo de Trabajo de Patrimonio Bibliográfico de REBIUN. Ahora, dos años después y en plena crisis sanitaria derivada del Covid-19, Cristina Rivera González, Paula González Carrascosa e Ignacio Nebot Segarra, alumnos del Máster en Patrimonio Cultural de la Universitat de València, hemos realizado nuestras prácticas en la institución y hemos estudiado en concreto uno de los manuscritos que formó parte de este proyecto bajo la tutela de la coordinadora de la biblioteca Silvia Villaplana y los profesores José Vicente Boscà y Francisco Gimeno.

Se trata del manuscrito datado en 1897 que incluye la relación de las obras de la biblioteca del Duque de Osuna: Catálogo de las obras que existen en la Biblioteca Universitaria y Provincial de Valencia procedentes de la Biblioteca del Duque de Osuna. Una parte del amplísimo fondo de la Biblioteca Universitaria de Valencia corresponde a obras procedentes de la biblioteca del Duque de Osuna, y la practica ha consistido en la edición e identificación de esas obras recogidas en el catálogo cuyo inventario manuscrito se conserva en la Biblioteca Histórica con la signatura BH Ms. 1073 (13). El catálogo manuscrito conservado en la UVBH cuenta en la actualidad con 31 folios con un total de 793 registros de los cuales se ha logrado identificar todos ellos. Para ello se han consultado los catálogos de Trobes, el Catálogo de Patrimonio Bibliográfico Español y el catálogo WorldCat.

Nuestra experiencia como alumnos en prácticas ha sido excelente, por lo que os invitamos a todos los interesados a conocer y utilizar todos los recursos que pone a nuestra disposición la Biblioteca Histórica de Valencia ya que alberga gran cantidad de fuentes inéditas que permiten realizar nuevas investigaciones sobre la historia de las bibliotecas españolas.

Vols conéixer…Tirant E-books?

El recurso del mes de Juny és de l’àrea de ciències socials. En aquest post parlarem de la col·lecció de llibres electrònics Tirant Ebooks.

Tirant lo Blanch va nàixer en 1976 a València com una llibreria al costat de la Universitat de València, i anys després va sorgir l’editorial Tirant que des de 2014 ocupa el primer lloc com l’Editorial Acadèmica més prestigiosa d’Espanya, segons el SPI del CSIC. Un reconeixement present en totes les disciplines que abasta: Ciències Socials, Humanitats i Jurídiques.

La biblioteca de la Universitat de València té una gran col·lecció de llibres en paper de l’editorial, i subscriu les bases de dades Tirant Online i Tirant Analytics. Ara la biblioteca ofereix als seus usuaris els llibres editats per Tirant en format electrònic.

 

Estada a la Biblioteca Històrica

Gràcies al programa Erasmus+ vam tindre l’oportunitat de rebre a la Biblioteca Històrica Anna Bernabé, bibliotecària de la Universitat de Ferrara i investigadora en la Universitat de Bolònia. Anna investiga sobre un tema interessant i innovador: com avaluar les activitats de difusió en les biblioteques patrimonials.

Per a l’equip de la Biblioteca Històrica ha estat un plaer compartir amb ella estos mesos d’aprenentage, d’intercanvi d’idees i de suggeriments. Esperem continuar esta col·laboració i dur a bon terme els projectes iniciats. Els seus coneixements en l’àrea han fet d’aquest temps una experiència realment profitosa; la seua simpatia i amabilitat l’han fet molt satisfactòria. Gràcies a tots els companys que vau dedicar el vostre temps a explicar-li tasques i procediments. Vos deixem la seua valoració.

Me llamo Anna Bernabé, soy bibliotecaria en la Universidad de Ferrara (Italia) y estudiante de doctorado en la Universidad de Bolonia (Italia), en el programa de Culture Letterarie e Filologiche, bajo la supervisión del prof. Paolo Tinti. El tema de mi investigación concierne la Biblioteconomía y se refiere a la gestión de colecciones patrimoniales en las bibliotecas universitarias, con especial atención a las actividades dirigidas a audiencias no académicas.

Desde septiembre hasta diciembre 2019 hice un período de investigación en la Universitat de València, como parte del programa Erasmus+, refiriéndome al programa de doctorado en Estudios Hispánicos Avanzados coordinado por la prof. Mercedes Quilis Merín. Mi estancia en València tuvo como objetivo analizar el estudio de caso de las Bibliotecas de la Universitat, en particular de la Biblioteca Histórica, por lo tanto el programa de estudio se desarrolló en esa estructura y en el Servicio de Bibliotecas y Documentación (SBD).

Durante mi estancia, he realizado independientemente una investigación sobre la organización del SBD y sobre la historia y la estratificación de las colecciones patrimoniales, aprovechando los servicios bibliotecarios y recursos que la Universitat de València ofrece – y así apreciando su excelente gestión. Mi plan de estudio también incluyó un intenso programa de entrevistas y asistencia a unas actividades de interés para mi investigación, de acuerdo a un calendario que la Directora de la Biblioteca Histórica, María Jesús García Mateu, y otros colegas habían pensado muy bien. En estas ocasiones pude disfrutar de largas charlas con los colegas, siempre disponibles para responder mis muchísimas preguntas.

He recibido información detallada sobre la organización institucional del SBD y de la Biblioteca Histórica, incluida la aclaración de las líneas estratégicas más recientes que guían su gestión, también asistiendo a la reunión periódica del personal. Luego me describieron la gestión de calidad y los procesos de evaluación en el SBD, el marketing y uso del web especialmente a través de las redes sociales para comunicar los servicios bibliotecarios, los instrumentos de comunicación y formación de bibliotecarios y de usuarios. Un denominador común que encontré en todos estos testimonios fue la perspectiva de la mejora continua a la que se dirige cada esfuerzo, con atención tanto a los usuarios como al personal.

Entonces fui informada sobre el repositorio RODERIC y la biblioteca digital SOMNI (incluyendo la visión del proceso de digitalización), además de la creación de exposiciones virtuales especialmente con el software Omeka. De este modo, pude darme cuenta de la bien construida arquitectura de trabajo, en la que el personal involucra el conocimiento biblioteconómico con una profunda especialización técnica y de TI, basada en una formación seria, necesaria para obtener resultados de alto nivel.

Luego algunos colegas y el Virgilio de la biblioteca, el prof. Francisco Gimeno, me acompañaron en el descubrimiento de las magníficas colecciones de la Biblioteca Histórica, de sus vías de formación, de los tipos de documentos, las características, los materiales especiales, etc. y del magnifico edificio de La Nau, que las mantiene.

Para permitirme conocer en profundidad los procesos de trabajo, los colegas me involucraron directamente en la gestión de unas actividades. Así que pude apreciar cómo su organización en grupos de trabajo es muy efectiva ya que permite obtener mejores resultados debido a la integración de las competencias de cada uno. He podido participar en las interesantes sesiones de catalogación de los manuscritos, que llevan a cabo un verdadero equipo de profesionales que colaboran de una manera extremadamente rentable: de hecho, los bibliotecarios catalogan junto al prof. Gimeno, quien tiene profundo conocimiento de los fondos de Biblioteca Histórica y transmite su pasión por esta preciosa herencia, y a sus colaboradores.

He conocido las actividades de conservación y restauración del patrimonio de la Biblioteca Histórica y tuve la oportunidad de visitar la cámara de conservación especialmente diseñada y realizada para este muy valioso patrimonio; luego pude profundizar mi conocimiento de las numerosas iniciativas para su difusión y de su gestión. Entre estos, tuve la suerte de poder seguir personalmente la parte final de dos proyectos que terminaron en el período de mi estancia, abiertos a todos los ciudadanos y fuertemente vinculados a la sociedad valenciana, lo que me permitió sumergirme más en este contexto cultural: la exposición Vicent Ferrer. Un predicador de la tardor medieval y la lectura continuada del Tirant lo Blanc. He podido asistir al montaje de la exposición, apreciando los diferentes aspectos: las exigentes actividades preparatorias, el aparato de información, los trucos para garantizar la correcta conservación de los documentos preciosos, la organización de las visitas. Tuve también la oportunidad de escuchar las palabras del comisario, el mismo Gimeno, quien me acompañó amigablemente a conocer la figura de san Vicent, tan significativa para la ciudad y más allá, en esta ocasión como durante el contemporáneo congreso internacional dedicado al santo, en todo organizado en estrecha colaboración con otras importantes instituciones locales. En esta, como en la original iniciativa Dona veu al Tirant, me sorprendió gratamente también la entusiasta participación de la alta dirección de la Universidad y, en particular, del Vicerrectorado de Cultura, demostrando así un apoyo efectivo para los bibliotecarios y contribuyendo así a fortalecer la imagen de la Universidad frente a los ciudadanos.

Con Elisa Millás en la sala Duc de Calàbria preparando la exposición

Pues he conocido el servicio de clases en biblioteca, que la Biblioteca Histórica ha reorganizado recientemente y que es particularmente importante para difundir su conocimiento entre los académicos y fomentar la investigación de su patrimonio. Los profesores y los colegas me autorizaron amablemente a asistir a algunas de estas clases: las del prof. Gimeno y las del prof. Jorge Sebastián Lozano. Me impresionó mucho la eficacia de este medio para hacer que los jóvenes entiendan la fortuna de poder contar con una institución tan importante y el valor del patrimonio que guarda: ¡sus ojos asombrados y sus muchas preguntas demostraron que habían tenido éxito!

Clase del profesor Gimeno en la biblioteca

Gracias a la amabilidad y colaboración de colegas, pude visitar también otras bibliotecas del SBD, como la Historicomédica «Vicent Peset Llorca», la de Educación «María Moliner» y la de Ciencias Sociales «Gregori Maians», muy interesantes tanto por los fondos que poseen como por los impresionantes edificios que los albergan. Además los colegas de la Biblioteca Histórica me acompañaron a visitar la Biblioteca de Humanidades «Joan Reglà» para la inauguración de la interesante exposición fotográfica Los Paisajes Valencianos. Una tierra de contrastes, y la Biblioteca Valenciana “Nicolau Primitiu”, lo que me permite conocer otra institución muy importante que, con la Universidad, está en la base del conocimiento del territorio.

Uno de los aspectos que más me llamó la atención fue el entusiasmo y el espíritu de colaboración y atención a cada uno que caracteriza a los jefes y a todos los colegas. Mostraron el mismo entusiasmo incluso cuando, al final de mi estancia, con mi español desafortunadamente aún muy pobre, intenté presentar las colecciones patrimoniales de las Bibliotecas de la Universidad de Ferrara y su difusión, otra ocasión en la que el intercambio de ideas y opiniones creo que ha sido útil para todos.

Presentación de los proyectos de la Universidad de Ferrara

Al final de esta hermosa experiencia valenciana, que fue muy importante en mi vida profesional, como en mi vida personal porque conocí a personas fantásticas, me gustaría agradecer a la Universidad de Bolonia, que construyó las bases y apoyó mi estancia de investigación, y la Universitat de València por haberme acogido y dado la oportunidad de enriquecerme tanto.

¡Me gustaría agradecer a todas las personas que han hecho esto posible, pero han sido tantas y por lo tanto pido disculpas si no puedo mencionarlas una por una!

Entonces especialmente agradezco a:

La prof. Quilis Merín, quien coordinó mi estancia con gran amabilidad y disponibilidad, asegurando que pudiera aprovechar al máximo las oportunidades que la Universitat de València ofrece;

El prof. Tinti, quien ha seguido cuidadosamente mi programa de trabajo desde Italia y siempre ha sido generoso con sugerencias;

El Vicerrector de Cultura y Deporte prof. Antonio Ariño Villarroya, la Directora del SBD Victoria García Esteve, la Directora de la Biblioteca Histórica María Jesús García Mateu y todos los colegas, por apoyarme (y aguantarme) durante tres meses y asegurarme de poder usar mi tiempo en Valencia de la manera más efectiva posible – y hacerme sentir como en casa. 

También gracias a los profesores Gimeno Blay y Sebastián Lozano por su ejemplo de colaboración efectiva con los bibliotecarios de su Ateneo para difundir el conocimiento sobre el patrimonio, demostrando lo quid pluris que una biblioteca universitaria puede ofrecer a su público;

Un agradecimiento especial también al personal del Servicio de Relaciones Internacionales y Cooperación, de la Secretaría de la Escuela de Doctorado y de la Secretaría del Departamento de Filología Española, que me ayudaron mucho en los procedimientos administrativos, y al personal del Centro Cultural La Nau.

Presentació de Manuscritos bibliográficos en Bibliotecas de REBIUN

El Grup de Patrimoni Bibliogràfic de REBIUN ha presentat el seu últim treball col·laboratiu Manuscritos bibliográficos en bibliotecas de REBIUN. D’esta manera veu la llum el resultat d’un projecte que s’ha desenvolpat al llarg de 2018 i 2019.

El document s’ha publicat en accés obert al repositori de Rebiun, dins la col·lecció Estudios e informes.

Aquest catàleg pretén recopilar aquells manuscrits que permeten estudiar i aprofundir en la història de les biblioteques universitàries. Documents que són una font imprescindible per a la investigació en la formació de les col·leccions universitàries, així com les diferents situacions, algunes tràgiques, que els han afectat.

L’obra conté cinc-cents cinquanta registres on s’inclouen catàlegs, índexs, inventaris, llistes de lots fundacionals, donacions, llegats o compres, i inventaris de biblioteques particulars que s’han conservat a les biblioteques universitàries al llarg de la seua història.

Manuscritos que pertenecieron al suprimido monasterio de S. Miguel de los Reyes depositados en la Biblioteca de esta Universidad… 1837.
BH Ms 1074(08)

La Universitat de València hi ha aportat 111 documents entre els que destaquen les relacions de llibres del Convent del Carme, els catàlegs de Sant Miquel dels Reis, del Convent de Montesa o  del Convent de San Francesc, així com nombrosos inventaris de donacions: Mariano Liñán y Morelló, Vicente Alonso, Salvador de Perellós y Lanuza, Francisco Carbonell, Francisco Borrull y Villanova, Luis Gonzaga Gascó Albert, Giner Rabassa de Perellós (Marqués de Dos Aguas), Domingo Mascarós y Segarra, Vicente Hernández Máñez, Onofre Soler o Vicente Daudier.

Així mateix, cal destacar entre altres el manuscrit de 1897 amb la relació de les obres de la biblioteca del Duc d’Osuna Catálogo de las obras que existen en la Biblioteca Universitaria y Provincial de Valencia procedentes de la Biblioteca del Duque de Osuna i el manuscrit 947, de 1525, amb l’inventari de Ferran d’Aragó, duc de Calàbria.


Inventario de robbe de la guardarrobba de lo illustrissimo signore Don Ferrante de Aragona Duca de Callabria. [Ferrara], 1525. BH Ms. 947.

Cada registre consta d’una entrada que conté el títol – entre claudàtors si és factici—, les dates conegudes o probables, i la descripció física. Acompanyen, en paràgraf a part, unes notes que donen compte, si així ha semblat convenient, del contingut i de qualsevol altra circumstància ressenyable, i, finalment, figuren les sigles de la biblioteca posseïdora del manuscrit, indicant la procedència quan aquesta és coneguda, i l’enllaç a la còpia digital, en el seu cas. Es completa amb un índex d’autors i entitats i un altre de les universitats i institucions on es custodien els manuscrits.

La Universitat de València és membre del Grup de Treball de Patrimoni Bibliogràfic de REBIUN. El grup invita a bibliògrafs, investigadors i estudiants a utilitzar aquest recurs en línia amb la convicció que servirà d’estímul per a revelar, en futur potser no gaire llunyà, fonts documentals i bibliogràfiques inèdites, que permeten escriure noves pàgines de la història de les biblioteques espanyoles.

Més informació al blog del grup.