Els passats dies 5 a 7 d’Octubre es va celebrar en la Biblioteca Real dels Països Baixos (Koninklijke Bibliotheek), a L’Haia el 3rd LIBER-EBLIDA Workshop on Digitization of Library Material in Europe. A aquest esdeveniment, vam assistir Elisa Millás i José Manuel Barrueco per a presentar el treball que està fent el Servei de Biblioteques i Documentació (SBD) en el projecte Europeana Regia amb la presentació titulada:
Europeana Regia és un projecte cofinançat per la Comissió Europea dins del programa Information and Communication Technology Policy Support Programme (ICT-PSP). Esta dirigit per la Bibliothèque nationale de France, i en ell participen cinc biblioteques europees: la Bibliothèque nationale de France, la Bayerische Staatbibliothek, la Bibliothèque royale de Belgique, la Herzog August Bibliothek de Wolfenbutel i la Biblioteca Històrica de la Universitat de València. El projecte va començar al gener de 2010 i està prevista la seua finalització al juny de 2012. El seu objectiu és reunir, a manera d’una biblioteca virtual, tres col•leccions reals europees de manuscrits que van des de l’Edat Mitjana al Renaixement, i que actualment estan disperses. La presentació que hem dut al Workshop, recull els fonaments del projecte europeu i mostra la experiència del SBD en el desenvolupament de la colecció digital de fons antic (SOMNI) i la seua integració dins del repositori institucional RODERIC.
Quant al workshop, aquest es va organitzar entorn de quatre temes. El primer va ser l’experiència dels usuaris. A aquesta sessió no vam arribar a temps gràcies a Iberia que va tenir l’ocurrència de cancel•lar-nos el vol i deixar-nos esperant a Madrid durant quatre hores.
El segon tema van ser els models de negocis, amb dues presentacions interessants, una sobre el projecte europeu IMPACT (en el que participa la BNE) per a la millora del OCR en textos històrics (http://impact-project.eu). Entre els seus objectius, destaca la creació d’un centre de competència en digitalització per a assessorar a institucions en aquesta matèria. L’altra presentació, orientada sobretot a biblioteques públiques, va tractar sobre Public Library Online (http://www.publiclibraryonline.com), oferint un exemple de distribució de llibres electrònics en el qual participen diverses editorials.
Altres presentacions sobre models de negocis, encara que incloses en altre apartat del programa, van ser les de Koninklijke Bibliotheek y Australian National Library sobre la col•laboració en digitalització amb empreses com una forma d’incrementar continguts en època de crisi. La primera de les biblioteques col•labora amb ProQuest’s Early European Books i la segona amb Google.
El tercer tema van ser els metadades i la seua reutilització. Membres del Joint Information Systems Committee (JISC) van desenvolupar dues presentacions. En la primera es va insistir en la necessitat de fer els nostres metadades obert; no és suficient amb que es puga accedir a ells, és necessari presentar-los seguint els principis de Open Linked Data i a més hem de definir expressament l’ús que es permet fer d’ells a terceres parts. En la segona de les presentaciones van mostrar casos de APIs que aprofiten la reutilització de metadades per a donar valor afegit a diferents serveis.
El quart tema, i el més extens, van ser els fluxos de treball. La principal conclusió de la sessió va ser que definir fluxos de treball és imprescindible ja que digitalitzar és bastant més que obtenir imatges, però la forma de portar-lo a terme depèn en gran mesura de les circumstàncies de cada biblioteca. Es van presentar algunes eines per a l’elaboració de fluxos, però totes elles orientades cap a grans centres amb un volum molt alt de treballs digitalitzats. És en aquesta sessió on vam presentar el nostre treball amb la experiència del SBD en el desenvolupament de la colecció digital de fons antic (SOMNI) i la seua integració dins del repositori institucional RODERIC.
Les diferents presentacions del 3rd LIBER-EBLIDA Workshop on Digitization 2011 podran consultar-se en breu en la pàgina oficial:
3rd LIBER-EBLIDA Workshop on Digitization 2011
Deixa un comentari